Étterem nyitás feltételei

Mit kell tudni egy étterem / büfé / mozgóbolt / élelmiszerbolt / cukrászda / cukrászat nyitáshoz? Milyen feltételei vannak?

A legfontosabb, hogy a hatósági feltételek teljesüljenek, hiszen csak az kap hivatalos engedélyt, aki ezeknek a kritériumoknak eleget tesz. Itt nem csak a dokumentációra kell gondolni, hanem már a berendezésekre, technológiára, vagy éppen a helyiségek kapcsolatára.

Ha már megvan a helyszín, érdemes minket felkeresnie, hiszen csak szakember tud segíteni abban, hogy olyan módon legyenek a helyiségek, berendezések, felhasznált eszközök kiválasztva és kialakítva, hogy az már átmenjen az ellenőrzésen. Sokan utólag keresnek minket, amikor már a hatóság kötelezi őket! Velünk meg tudja ezeket a költségeket spórolni. A kötelező papírmunkát és a dokumentációkat megfelelő végzettséggel rendelkező szakember készítheti el. Ez alatt értjük a HACCP-t, technológiai leírást, valamint az áru- és személyforgalom leszabályozását. Az épületnek/helyiségnek kell egy érintésvédelmi szabályzat is, valamint a munka- és tűzvédelmi dokumentumokat is csak kvalifikált személy készítheti el.

Attól függően, hogy milyen tevékenységet folytat szüksége lesz:

  • mosogató medencékre
  • kézmosó helyekre
  • előkészítő helyiségekre (zöldség, hús)
  • raktár helyiségre (száraz áru, hűtött áruk)
  • fogyasztói edény mosó helyre, szállítóedény mosó helyre
  • főzőtérre
  • öltözőre (személyzeti WC-vel, kézmosó hellyel)

Mihez kellünk mi? Mit kell benyújtani a hatóságok felé?

  • helyszínen ellenőrzött, specifikusan elkészített HACCP rendszer és a hozzákapcsolódó kötelező mellékletek + kötelező oktatás
  • az Állategészségügy felé benyújtott technológiai leírás
  • kötelező oktatásokat kell tartani, melyről igazolás kell (higiéniai, munkavédelmi, tűzvédelmi)
  • veszélyes anyagok bejelentése az ÁNTSZ felé
  • mozgóbolt esetén befogadó nyilatkozat
  • 30 napnál nem régebbi akkreditált víz minta vizsgálat
  • takarítási utasítás

Ha éttermet, vagy büfét szeretne nyitni, az alábbi adatok szükségesek az Ön részéről:

Az engedélynek legalább a következő adatokat kell tartalmaznia:

a) az engedélyező hatóság megnevezését és címét,

b) az engedély számát,

c) az élelmiszer-vállalkozó nevét,

d) az élelmiszer-vállalkozó címét (székhelyét),

e) az engedélyköteles létesítmény címét,

f) az engedélyköteles létesítmény engedélyezési számát,

g) az engedélyköteles létesítményben végezhető tevékenysége(ke)t.

A következőekben tudunk segíteni Önnek:

1) HACCP, hozzákapcsolódó mellékletek, oktatások (évente kötelező!)

2) technológiai leírás és folyamatábra

3) technológiai elrendezési rajz

4) anyagmozgatási és személyforgalmi terv

5) gyártástechnológia szerinti gépjegyzék

6) közmű nyilatkozatok

7) melléktermék és a hulladék kezelési és ártalmatlanítási terv (ételhulladék elszállítás)

8) az ivóvíz minőségét tanúsító, 30 napnál nem régebbi vízvizsgálati eredmény (amennyiben átalakítás volt, ill. hozzányúltak a vezetékekhez)

A fentiekből látható, hogy a HACCP csak egy része a teljes dokumentációs csomagnak, amit az Állategészségügy felé (Kormányhivatal) be kell mutatnia. Hívjon bizalommal, hogy segíthessünk, már az elején!


Ha kérdése van, keressen minket: 06 20 925 3484